Återhämtning och hur viktigt det är...
Jag har kört på nu ett tag och inte riktigt tagit hand om mig själv så som jag borde och det kommer ju som ett brev på posten. Det vet vi ju alla, i form av smärta, tappa orden och lättretligheten. (Jag ber om ursäkt till dem jag varit bitchig mot) Det är inte ok och det är inte någon annans fel än mig själv.
Samtidigt så stressar det mig med att man ska få ekonomin att gå ihop med så man vill ju jobba så mycket man kan, och jag trivs ju på mitt jobb så det är inte så att jag går och vantrivs när jag är där. Men min kropp klarar ej av det. Det har den visat gång på gång för mig.
Snart är det semester och ni som läser mina inlägg har sett att då kommer jag inte planera en massa saker. Sen har jag inte såna monster veckor i sommar som det har blivit nu av någon anledning.
Men jag vill göra ett inlägg om varför återhämtningen är så viktig!
Varför behövs återhämtning?
Återhämtning handlar om att varva ned för att kunna återfylla den energi som kroppen gjort av med. Utan återhämtning blir man trött och många går idag till jobb eller skola varje morgon utan den energi de skulle behöva för att må bra. Om belastningen blir för hög och långvarig, utan tillräcklig återhämtning, finns risken att bli sjuk i utmattningssyndrom. Därför är det mycket viktigt att lyssna på kroppens signaler och bromsa i tid.
På grund av mängden sjukskrivningar orsakade av stress börjar allt fler arbetsgivare inse vikten av att förebyggande arbete. Sedan 2016 finns en föreskrift av Arbetsmiljöverket som talar om vad arbetsgivaren är skyldig att göra för att säkerställa en god arbetsmiljö och en rimlig arbetsbelastning.
Vad räknas som återhämtning?
Efter stressrelaterad belastning behöver hjärnan tid att vila. Att åka hem efter jobbet och ta hand om barn, betala räkningar och planera middag räknas inte som återhämtning. Det gör däremot fysisk aktivitet och trivsamt socialt umgänge. Titta på tv, läsa en bok eller ligga på soffan och "göra ingenting" är också återhämtning.
Sömnen är den viktigaste formen av återhämtning. Sömnproblem kan göra dig mer stresskänslig samtidigt som stress ofta är orsaken till sömnproblem. Sju-åtta timmar per natt är att rekommendera. Att ta raster under arbetstid är också viktigt. Ju högre arbetsbelastning, desto mer pauser behövs för att du ska hålla i längden.
Faktagranskare: Marie Åsberg, senior professor i psykiatri vid Karolinska Institutet. Senast ändrad 2017-10-20
https://mind.se/fakta/relaterade-tillstand/stress-och-aterhamtning/<br>